fbpx

КОПАЕНЕ НА БИТКОЙН – сложен процес, или просто не сте открили точното обяснение

За разлика от стандартните банкови системи, които сме сикнали да виждаме и техният централизиран начин на работа, тук за първи път човечеството се сблъска с пълна ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ на финансовата система. Какво е това ли ?

При банките всичко си има място, всеки си има име, адрес, банкова сметка, зад всяка сметка има човек. При биткойн това обаче не е точно така. Постигнатото тук е благодарение на хората, които копаят или още казваме валидират/потвърждават транзакции в блокчейн системата.

За да изпрати Пешо Биткойн равен на 100$ до Иван, то тази транзакция трябва да бъде потвърдена. Тъй като тази система е децентрализирана, тук нямаме банка, която да вземе огромната си комисионна за това, че е изпратила парите на Пешо до Иван. Тук милиони/милиарди компютри по света работят за да поддържат разплащателната система на Биткойн. Те получават наградите си от таксите, които плаща всеки осъществяващ транзакции потребител и от самото устройство на Блокчейн системата.

Тук Биткойни не се печатат като стандартните фиатни валути (книжни пари), а се създават в процеса на копаене. Крайният брой на Биткойните, които могат да бъдат създадени е строго определен и нито брой повече няма да бъде създаден. С течение на времето Блокчейна на Биткойн е устроен така, че колкото повече биткойни се създадът, толкова по-малка и по-трудно достъпна ще бъде наградата от валидирането на нужният брой блокове с транзакции. Тук идва и моментът с трудността на копаене, или постоянно покачващата се такава.

Поради тази трудност е и трудно да се конкурираш с големите сили в този пазар. Те представляват огромни ферми, цели сгради опасани с техника за добиване на криптовалути. В най-добрите варианти те имат и собствено производство на електроенергия, защото процесът на копаене изисква стабилни количества такава.

КАКВО РАЗБРАХМЕ

  1. Копаенето е процес, при който копачите получават доходите си от извършването на транзакциите на обикновенните потребители.
  2. Доходи се получават и от самата система, по която се разпространява Биткойн. Тип печатане на Биткойни, но за разлика от нормалните пари тук има граница.
Статията е взаимствана от сайта на Крипто Мания Българи