fbpx

ПОЧИСТВАНЕ НА ЛАПТОПИ

!!!ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА: 25,00 лв.!!! – За контакти позвънете на телефон 0888807914, или заповядайте при нас в гр. Стара Загора,  ул. Кольо Ганчев 48

Защо и кога е нужно вътрешно почистване на лаптоп от прах?

Някой път се случва, че един напълно изправен лаптоп, работещ без проблеми една-две години, изведнъж започва да се тормози. Появява се забиване, а понякога и спонтанно може да изключи. Почистването на вътрешността на лаптопа и охлаждащата му система от прах ще позволи да се върне работоспособността на компютъра ви.

Защо?

Всичко е много просто. При възникване на подобни неизправности е много вероятно причината за проблемите в лаптопа да са прегряване на процесора. Въпреки използването на лаптоп да предполага минимално потребление на енергия, в резултат особеностите на дизайна му, при интензивна работа се наблюдава осезаемо загряване на процесора и се налага допълнително охлаждане. За тези цели всеки лаптоп има специална система, състояща се от топлинни тръби, предаващи излишната топлина от процесора към меден радиатор и вентилатор за охлаждане. Именно охлаждащата система от време на време се нуждае от почистване.

Охлаждането се осигурява от въздуха, постъпващ вътре в лаптопа посредством въздухозаборник и излизащ от него чрез въздухоотвод. Въздохозаборникът е най-често разположен в долната част на лаптопа. Поради това производителите не препоръчват на потребителите да поставят устройството при работа върху килим или коленете си: така се ограничава въздушния поток към системата за охлаждане. А това, от своя страна, може да доведе до прегряване на активно работещите части на компютъра.

Когато лаптопа е на масата, препятствие за охлаждане не възниква. Едновременно с това той, подобно на прахосмукачка събира прах от повърхността на масата, нанася се на лопатките на вентилатора и между ребрата на охлаждащия радиатор, натрупва се и се наслагва, образувайки сплъстен слой мръсотия и прах.

Ако не се почисти навреме лаптопа отвътре , прахът се превръща в пречка за въздушния поток и охладителната система спира да работи. Когато температурата се повиши над допустимите стойности, се включват защитни механизми, в следствие на което прегрелите устройства преминават към щадящ режим на работа или направо спират. Когато прегряването стане критично устройството обикновено изключва напълно. По този начин обикновената прах може да причини неизправност и да доведе до сериозни щети, ако не бъде своевременно почистена.

Каква е опасността от прегряване?

Дори лаптопът да не се изключи, при повишаване на температурата вътре в него над 80 градуса по Целзий, то използването му в такъв режим, така или иначе, няма да доведе до нищо добро:

  1. Може бързо да се износи вентилаторът от постоянните задръствания. Смяната му е много по-скъпа от почистването на лаптопа и смяна на термопастата.
  2. Дори и да се стигне до смяна на вентилатора, чисто оперативно понякога се случва не всички компоненти да са в наличност в сервиза и трябва да се чака. И лаптопа става неизползваем за доста време.Добре е че ние разполагаме с над 450 модела вентилатора на склад и вероятността да имаме точно вашия вентилатор е много голяма.
  3. Често се налага да се смени не само вентилатора: ако почистването на охладителната система на лаптопа от прах не е извършено в срок и компютърът прегрява, се износват бързо видеокартата, твърдия диск и др. Замяната на тези компоненти ще струва значително по-скъпо, отколкото превантивното почистване от прах на лаптопа.

Колко често трябва да се почиства лаптопът?

Превантивно почистването на прах трябва задължително да се прави най-малко веднъж на всяка 1 до 2 години, а при определени условия и по-често. Времето за профилактика и почистване рязко се скъсява ако:

  • Вкъщи имате домашни любимци. Почистване трябва да се извършва на всеки 6-8 месеца;
  • При работа с лаптоп се пушат цигари. Профилактика се изисква на 6-7 месеца;
  • Лаптопът се използва от дете. Промеждутъкът между почистванията рязко намалява на 6 месеца;
  • Вие живеете на приземния етаж. Вашият дом е в близост до оживен път. Апартаментът е след основен ремонт. Във всички тези случаи компютърът трябва да се почиства често – през 3-6 месеца.

Къде извършваме услугата:

Почистването се извършва в нашия сервиз в Стара Загора ул. Кольо Ганчев 48, За подробности вижте секция контакти.

Какво извършваме за цената, която заплащате:

Отваряме лаптопа и достигане до охлаждането.
Сваляме на вентилатора и охлаждащите елементи.
Старателно почистваме охлаждането и вентилатора от събралите се боклуци и прахоляк.
Сменяме термо пастата и ако има нужда термо падите.
Чрез сгъстен въздух изваждаме всичката останала прах и мърсотия вътре в корпуса на лаптопа. Същата операция правим и с клавиатурата, защото и там се събират бая боклуци.
Следва обратно сглобяване и тест на лаптопа при 100 % натоварване на процесора.
Ако всичко е наред нашата работа е свършена.

Моля при Въпроси от Ваша страна да ни позвъните на телефон 0888807914 или 0893273537